Tijdelijk gratis basis installatie t.w.v. €400,00 + gratis technische schouw t.w.v. €150,00! Wees er snel bij! Actie geldig t/m 31 juli. Meer lezen…

Hoe kun je gasvrij wonen?

Gasvrij wonen: dit wil je erover weten

Gasvrij wonen is de toekomst. Steeds meer mensen zijn dan ook bezig met het gasvrij maken van hun woning. Bovendien wordt deze duurzame ontwikkeling door de overheid gestimuleerd. Om gasvrij te kunnen wonen zul je een aantal belangrijke aanpassingen aan je huis moeten doen en dat vraagt om verschillende investeringen. Welke stappen moet je zetten om je huis gasvrij te maken? En met welke kosten moet je rekening houden? Akutan beantwoordt al deze vragen voor je.

Op weg om je huis gasvrij te maken

Je huis gasvrij maken is niet iets wat je in een dag doet. Vaak zijn er verschillende aanpassingen aan je woning nodig, voordat je echt van het gas af kunt. Welke stappen je moet zetten, hangt af van de huidige staat van je woning. We zetten de belangrijkste aanpassingen voor je op een rijtje.

Goede isolatie is het begin

Als je begint met het gasvrij maken van je woning, is nadenken over isolatie een absoluut noodzakelijke eerste stap. Andere maatregelen, zoals je huis verwarmen met een warmtepomp, zijn alleen nuttig als je een goed geïsoleerd huis hebt. Als je dit nog niet hebt, is het isoleren van je woning dus een belangrijke eerste stap. Plaats bijvoorbeeld HR++ glas en laat vloer- en gevelisolatie installeren.

Laat zonnepanelen en een thuisbaterij installeren

Als je jouw huis gasvrij gaat maken, ga je automatisch meer elektriciteit verbruiken. Een warmtepomp verbruikt stroom om je huis te verwarmen, maar ook een elektrische kookplaat zorgt voor een wat hoger stroomverbruik. Daarom is het slim om tijdens het gasvrij maken van je woning zonnepanelen te laten installeren. Hiermee kun je (een deel van) het extra stroomverbruik opvangen.

Om jouw stroomvoorziening nog beter te regelen, kies je ook voor een thuisbatterij. Deze batterij slaat de energie die jouw zonnepanelen opwekken op voor later gebruik. Zo blijven al jouw essentiële apparaten, zoals de warmtepomp, altijd werken én bespaar je op je energierekening.

Kies voor een warmtepomp en lage temperatuur verwarming

Je woning gasvrij maken kan niet zonder een overstap naar gasloze verwarming. De installatie van een warmtepomp is daarom een essentiële stap tijdens dit proces. Een lucht-water warmtepomp is in de meeste bestaande woningen een uitstekende keuze. Laat de warmtepomp samenwerken met lage temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming of speciale radiatoren, om je huis comfortabel te verwarmen.

Installeer een elektrische kookplaat

Kook jij nu nog op gas? Dan zul je jouw gasfornuis moeten inruilen voor een elektrische kookplaat. Een inductiekookplaat of een keramische kookplaat is een uitstekend alternatief voor het traditionele gasfornuis.

Wat kost het om je huis gasvrij te maken?

Wat jouw huis gasvrij maken gaat kosten, hangt af van verschillende factoren. Met name de aanpassingen die in jouw huis nodig zijn, bepalen hoe hoog jouw investering gaat zijn. Gemiddeld gezien gaat het om een investering tussen de €17.000 en €30.000. Omdat hier zoveel verschil tussen zit, raden we je aan om je door een expert te laten adviseren over jouw situatie.

Subsidie voor het gasvrij maken van je woning

Je woning gasvrij maken kan niet zonder een overstap naar gasloze verwarming. De installatie van een warmtepomp is daarom een essentiële stap tijdens dit proces. Een lucht-water warmtepomp is in de meeste bestaande woningen een uitstekende keuze. Laat de warmtepomp samenwerken met lage temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming of speciale radiatoren, om je huis comfortabel te verwarmen. En weet je trouwens al dat de overheid dit stimuleert? Er zijn namelijk veel subsidies voor het verduurzamen van je huis.

Meer weten over een thuisbatterij?

Meer weten over de thuisbatterij of over onze productent zoals de Caldera I of de Magma I?

Van meer uitleg over subsidies tot aan het adviseren over de plek waar de thuisbatterij moet komen. Bij Akutan adviseren we je graag. Laat ons weten welke vragen je hebt en we helpen je direct verder met een persoonlijk advies.