Tijdelijk gratis basis installatie t.w.v. €400,00 + gratis technische schouw t.w.v. €150,00! Wees er snel bij! Actie geldig t/m 31 mei ’24. Meer lezen…

Alle subsidies voor verduurzamen

Subsidies voor verduurzaming: dit wil je erover weten

Het verduurzamen van je woning is goed voor jouw portemonnee en voor het klimaat. De overheid stimuleert het verduurzamen van je huis daarom met verschillende subsidies. Door van dit soort duurzaamheidssubsidies te profiteren wordt het voor veel woningeigenaren beter haalbaar en financieel aantrekkelijker om te investeren in duurzame aanpassingen aan hun woning. Wil jij jouw huis verduurzamen en ben je benieuwd van welke subsidies je kunt profiteren? Akutan zocht het voor je uit.

ISDE: de belangrijkste subsidie voor het verduurzamen van je woning

Als je op zoek gaat naar subsidies voor het verduurzamen van je woning of het gasvrij maken van je huis, kom je al snel uit bij de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Dit is een landelijke subsidie die gebruikt kan worden voor het isoleren van je woning en het aanschaffen van een warmtepomp of zonneboiler.

De hoogte van het bedrag dat je via de ISDE krijgt, hangt af van de maatregelen die je neemt. Voor het isoleren van je woning staat een vast bedrag per vierkante meter. Dit bedrag wordt dubbel zo hoog als je binnen twee jaar twee isolerende maatregelen neemt. 

Je mag de isolerende maatregel ook combineren met de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler of de aansluiting op een warmtenet. Voor deze duurzame investeringen staat ook een vast bedrag dat afhankelijk is van het type warmtepomp of zonneboiler dat je aanschaft.

Zonnepanelen-op-dank-klant-akutan

Geen subsidie, wel 0% btw op zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een logische keuze als je jouw woning wil verduurzamen. Er is geen landelijke subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen beschikbaar. Wel komt de overheid consumenten tegemoet door een 0% btw-tarief te hanteren voor de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen. In feite betekent dit een korting van 21% en zelf hoef je hier helemaal niets voor te doen. Het bedrijf dat de zonnepanelen levert en installeert zal gewoon geen btw aan je doorberekenen.

0% btw ook geldig op thuisbatterijen

Als je zonnepanelen laat installeren, is het verstandig om ook te investeren in een thuisbatterij. Deze batterij helpt jou om nog meer uit je zonnepanelen te halen door eerder opgewekte stroom beschikbaar te stellen als de zon niet schijnt. Helaas subsidieert de overheid deze ontwikkeling nog niet, maar ook hier hoef je geen btw voor te betalen. Benieuwd welke kosten er wel aan thuisbatterijen zitten? Lees ons artikel over alle kosten!

Je huis gasvrij maken met subsidie

Ben jij aangesloten op een warmtenet? Dan is er een speciale subsidie die je kunt gebruiken voor de aanschaf van een elektrische kookplaat. Voorwaarde hierbij is dat je de gasaansluiting uit je woning laat verwijderen.

Ook de subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler kan gebruikt worden om je woning gasvrij te maken. En als je een nul op de meter woning wil, kun je ook profiteren van het 0% btw-tarief op zonnepanelen. Zo zijn er verschillende mogelijkheden om je huis te verduurzamen met subsidies.

Regionale subsidies voor verduurzaming

Provincies, waterschappen en gemeenten hebben ook subsidiepotjes voor verduurzaming. Per regio verschilt het waar burgers aanspraak op kunnen maken. Via de website Energiesubsidiewijzer kun je eenvoudig controleren of jij voor (regionale) subsidies in aanmerking komt. Zo maak je het verduurzamen van je woning zo financieel aantrekkelijk mogelijk.

Meer weten over een thuisbatterij?

Wil je meer weten over een thuisbatterij om jouw stijgende energieverbruik op te vangen? Bij Akutan adviseren we je hier graag over. Lees meer over onze thuisbatterij de Caldera I en onze omvormer de Magma I

Heb je vragen? Onze experts geven graag antwoord op al jouw vragen. We helpen je direct verder met een persoonlijk advies.