Wat is een thuisaccu?
Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, slaat jouw (opgewekte) energie op. Dit zorgt ervoor dat je zelf ownership hebt over wanneer je welke energie wilt gebruiken. Het gebeurt soms dat het elektriciteitsnetwerk overbelast is, omdat er bijvoorbeeld te veel mensen op een zonnige dag energie terugleveren aan het net.
Op deze momenten kan het energienetwerk eruit vallen en daarnaast schakelt elke omvormer zich uit vanaf 253 Volt. Hierdoor heb je op dat moment geen stroom en heb je niks aan je opgewekte zonne-energie. Met behulp van een thuisaccu ben je verzekerd van stroom in je woning en kun je ook tijdens stroomstoringen je zonne-energie gebruiken.
Hoe werkt een thuisbatterij?
In een thuisbatterij zitten Lithium-Ion-batterijen. Deze worden bijvoorbeeld ook gebruikt in elektrische auto’s. Deze batterijen hebben een hoge energiedichtheid en ontlading dat gering is, waardoor ze tot wel 7x langer mee gaan dan een gewone batterij. In een thuisbatterij zitten meerdere Lithium-Ion-batterijen, zodat je hierin een grote hoeveelheid energie kunt opslaan.
Wat zijn de voor- en nadelen van een thuisbatterij?
De thuisbatterij biedt huishoudens de mogelijkheid om zelf opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer het nodig is, maar er zijn een aantal voor- en nadelen waarvan je op de hoogte moet zijn voordat je er een aanschaft. Lees snel verder!
Voordelen
De thuisbatterij biedt huishoudens de mogelijkheid om zelf opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer het nodig is. Een aantal voordelen in het kort.
Een van de grootste voordelen van een thuisbatterij is dat het je energieonafhankelijk maakt. Je kunt de energie die je zelf opwekt opslaan en gebruiken wanneer je zelf wilt, bijvoorbeeld als de zon niet schijnt of tijdens een piekmoment. Dit vermindert je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en geeft je meer controle over je energievoorziening.
Door energie dat je teveel opbrengt op te slaan en later te gebruiken, hoef je minder elektriciteit van het net te gebruiken en bespaar je daardoor op je energierekening. Zeker i.c.m. een dynamisch energiecontract profiteer je hier het meeste van.
Het proces, bekend als “peakshaving”, helpt bij het stabiliseren van het netwerk door de vraag naar elektriciteit tijdens piekuren te verminderen door dus de energie op te slaan in de thuisaccu.
Is het netwerk toch overbelast of is er een stroomstoring? Een thuisbatterij kan op zo’n moment ingezet worden als een nood back-up. Doordat je opgeslagen energie gebruikt kun je alsnog genieten van je tv, laptop, wasmachine & andere elektrische apparaten.
Een thuisbatterij draagt bij aan het verduurzamen van je huishouden. Door je eigen opgeslagen energie te gebruiken, verminder je de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en verlaag je je CO2-uitstoot.
Met een thuisbatterij kun je je energieverbruik beter beheren en ben je minder afhankelijk van fluctuerende energieprijzen. Je kunt energie opslaan wanneer de prijzen laag zijn en deze gebruiken wanneer de prijzen stijgen. Hiervoor heb je wel een dynamisch energiecontract nodig.
Nadelen
Naast de voordelen, heeft de thuisbatterij helaas ook een aantal nadelen waar rekening mee gehouden dient te worden.
Hoewel thuisbatterijen in prijs zijn gedaald, blijft de initiële investering aan de hoge kant. De kosten van een thuisbatterij zijn afhankelijk van de opslagcapaciteit en het gekozen merk. De prijs van een thuisbatterij begint bij ongeveer €2.500,- en loopt op afhankelijk van aantal kWh.
Thuisbatterijen hebben een beperkte opslagcapaciteit, wat betekent dat je mogelijk niet in staat bent om alle opgewerkte energie op te slaan. Het is belangrijk om de opslagcapaciteit af te stemmen op je energiebehoeften om ervoor te zorgen dat de batterij voldoende energie kan opslaan voor jouw gebruik.
Gelukkig bieden de thuisbatterijen van Akutan een oplossing voor dit probleem. Onze batterijen zijn modulair en stapelbaar, wat betekent dat je de opslagcapaciteit kunt vergroten door de thuisbatterijen ‘te stapelen’. Het modulaire ontwerp van onze thuisbatterijen biedt de flexibiliteit om de opslagcapaciteit te vergroten naarmate je energiebehoefte groeit of juist te verminderen wanneer je energiegebruik daalt.
Net als bij andere technologieën vereisen thuisbatterijen onderhoud en hebben ze een beperkte levensduur. Batterijen kunnen in de loop der tijd capaciteit verliezen en moeten mogelijk worden vervangen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de onderhoudsvereisten en de levensduur van de batterij bij het maken van je keuze. Gemiddeld genomen gaat een thuisaccu tussen de 10 en 20 jaar mee.
Thuisbatterijen nemen fysieke ruimte in beslag. Afhankelijk van de grootte van de batterij kan er onvoldoende ruimte nodig zijn in je huis of op een geschikte locatie om de batterij te plaatsen.
Het gebruik van opgeslagen energie draagt namelijk bij aan een verkleinende vraag naar milieubelastende energiebronnen, maar wel goed om te weten is dat het produceren van een thuisbatterij niet altijd op de meest millieuvriendelijkste manier gaat.
Wat kun je allemaal met 1kWh opgeslagen energie?
Wist je dat je met 1 kWh 10 uur televisie kunt kijken of dat je je koelkast 6 tot 7 uur van stroom kunt voorzien? Onderstaande afbeelding geeft antwoord op hoelang je bepaalde apparaten kunt gebruiken.
Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?
Hoe lang een thuisbatterij meegaat, wordt altijd berekend aan de hand van het aantal laadcycli dat een batterij heeft. Gemiddeld genomen heb je per jaar 360 laadcycli’s en de meeste thuisbatterijen hebben een levensduur van 2.800 tot 10.000 laadcycli’s.
Dit betekent dat gemiddeld gezien een thuisbatterij 10 tot 20 jaar mee zal gaan. De Caldera | van Akutan heeft 6.000 laadcycli’s. Dit toont aan dat de Caldera | +/- 15 jaar meegaat afhankelijk van het aantal jaarlijkse laadcycli’s die je nodig hebt.
Welke thuisbatterij heb ik nodig?
Welke thuisbatterij je nodig hebt, ligt aan jouw energieverbruik. Want: hoe meer energie je verbruikt, hoe groter de capaciteit van jouw thuisbatterij moet zijn. De Caldera | van Akutan heeft een capaciteit van 5kwh en we zien bij onze klanten dat je meestal wel genoeg hebt aan één thuisbatterij. Wil je het met 100% zekerheid weten? Neem dan contact met ons op, zodat één van onze medewerkers uitgebreid de tijd voor je kan nemen om samen te kijken naar jouw behoefte.
Thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen
Wanneer je zonnepanelen hebt, kun je met behulp van een thuisbatterij ervoor zorgen dat je meer zonnestroom verbruikt. Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt, dan wordt de thuisbatterij opgeladen. Schijnt de zon niet? Dan kun je de opgeslagen stroom uit je thuisbatterij gebruiken, waardoor je dus weer kosten kunt besparen.
Voor welke woningen en gebouwen is een thuisaccu geschikt?
Je energiebehoefte is afhankelijk van jouw levensstijl en woonsituatie. Voor elk soort woning bieden onze thuisbatterijen passende energieopslagoplossingen.
Woonboot
Appartementen en stedelijke woningen
In steden kan het voorkomen dat er soms een tekort is aan stroom, omdat er teveel gebouwen op het stroomnetwerk zijn aangesloten. Daarbij is ruimte vaak beperkt en wil je dit zo efficiënt mogelijk inrichten. Gelukkig biedt de thuisbatterij voor beide gevallen een oplossing. Je slaat gemakkelijk je energie op tijdens de daluren en daarbij zijn thuisbatterijen compact en kunnen deze vaak wel in de meterkast worden geïnstalleerd.
Eengezins-, twee-onder-één-kapwoningen & vrijstaande huizen en villa's
Hoe grote de woning, hoe groter het energieverbruik. Dit betekent dat je een grotere accu nodig hebt dan in een klein appartement of een woonboot. Het is mogelijk om een de thuisbatterij van Akutan te personaliseren op jouw energieverbruik. Kies dus voor 5, 10 of meer kWh’s voor jouw thuisaccu.
Off-grid locaties en vakantiehuizen
Heb je een huisje dat off-grid is, zoals een vakantiehuis? Het kan dan voorkomen dat je geen toegang hebt tot het reguliere elektriciteitsnet. De thuisbatterij van Akutan stelt je in staat om dan zelfvoorzienend te zijn, waardoor je alsnog zoveel energie kunt gebruiken als je nodig hebt. Je moet dan wel afhankelijk zijn van energie dat gegenereerd wordt door bijvoorbeeld de zon of de wind.
Bedrijfs- en kantoorpanden
Naast residentiële toepassingen kan Akutan ook worden toegepast in zakelijke gebouwen. Of het nu gaat om een kantoorpand, een winkel of een bedrijfsgebouw: de thuisbatterij zorgt voor optimalisatie van het energieverbruik, het verminderen van piekbelasting en het besparen op energiekosten.
Veelgestelde vragen
Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe meer stroom je opwekt. Gemiddeld genomen hebben onze klanten 6 tot 10 zonnepanelen i.c.m. onze thuisbatterij. Onze thuisbatterij, de Caldera |, is 5kWh en de vuistregel is dat het aantal kw staat voor het aantal zonnepanelen dat je ongeveer nodig hebt. Dus voor 1 Caldera | heb je ongeveer 5 zonnepanelen nodig, maar laat je altijd adviseren door 1 van onze technische specialisten.
LiFePO4 is een type lithium-ion batterij en kunnen potentieel brandgevaarlijk zijn als ze niet op de juiste manier worden geïnstalleerd. De thuisbatterij Caldera | van Akutan is net zo veilig als ieder ander apparaat en is door strenge veiligheidskeuring gekomen, zodat deze verkocht mag worden. De thuisbatterij is voorzien van systemen dat moet voorkomen dat er een brand kan ontstaan. Daarbij wordt de thuisbatterij altijd volgens de juiste veiligsheidsvoorschriften geïnstalleerd en is het advies om deze dus ook altijd door een specialist te laten installeren.
Helaas is hier niet gemakkelijk antwoord op te geven, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren. Heb je zonnepanelen en heb je daarnaast ook een dynamisch energiecontract? En draai je daarnaast ook altijd de (af)wasmachine als de zon schijnt? Dan zul je zien dat de terugverdientijd wat sneller is.