Tijdelijk gratis basis installatie t.w.v. €400,00 + gratis technische schouw t.w.v. €150,00! Wees er snel bij! Actie geldig t/m 30 april ’24. Meer lezen…

Heb ik een thuisbatterij van 100 kWh nodig?

Thuisbatterij van 100 kWh

Als je je aan het inlezen bent over de mogelijkheden van een thuisbatterij zul je ook veel tegenkomen over de capaciteit van zo’n thuisaccu. Dit is logisch, want de capaciteit van de thuisbatterij bepaalt hoeveel energie jij straks thuis kunt opslaan. Je wil geen te kleine thuisaccu, maar ook een te grote thuisbatterij is niet praktisch. Daarom geeft Akutan je antwoord op de vraag of je een thuisbatterij van 100 kWh nodig hebt.

Een thuisaccu van 100 kWh, is dat nodig?

Over het antwoord op deze vraag kunnen we heel kort zijn: nee, als consument heb je geen thuisaccu van 100 kWh nodig. Zo’n thuisbatterij heeft een veel grotere capaciteit dan jij ooit met je zonnepanelen kunt opladen. Ook heb je die grote hoeveelheid opgeslagen energie helemaal niet nodig. Een thuisaccu van 100 kWh is in de meeste situaties dan ook helemaal niet interessant.

Wanneer is wel een thuisaccu met 100 kWh nodig?

Voor consumenten en kleine bedrijven is een thuisbatterij van 100 kWh dus veel te groot. Alleen voor grote industriële bedrijven kan zo’n grote thuisaccu rendabel zijn. Om de accu op te kunnen laden zou je voldoende zonnepanelen voor het opwekken van 100.000 wattpiek (Wp) nodig hebben.

De kosten voor een thuisaccu van 100 kWh liggen ook veel hoger dan de gemiddelde consument kan en wil investeren. Gemiddeld genomen betaal je voor een thuisbatterij van 100 kWh minimaal €50.000 exclusief installatie.

Wat kun je allemaal met 1 kWh infographic

De capaciteit van jouw thuisbatterij

Een thuisaccu van 100 kWh heeft voor consumenten dus niet alleen een te hoge prijs, maar is ook helemaal niet rendabel. Gelukkig zijn er ook veel kleinere thuisaccu’s verkrijgbaar. Om te bepalen hoeveel kWh jouw thuisbatterij wel nodig heeft, kijk je naar het aantal kilowattpiek (kWp) dat jouw zonnepanelen gezamenlijk opwekken. Per kWp heb je 1 à 1,5 kWh capaciteit nodig.

Stel bijvoorbeeld dat jouw zonnepanelen 4 kWp opwekken, dan is een thuisbatterij met een capaciteit tussen de 4 kWh en 6 kWh een goede keuze voor jou. Wekken jouw zonnepanelen het dubbele, dus 8 kWp, op? Dan kies je een thuisaccu tussen de 8 kWh en 12 kWh. 

Meer weten over de thuisbatterij van Akutan? Klik op onderstaande button voor meer informatie over de Caldera I.

Stapelbare thuisaccu’s

Bij Akutan verkopen we thuisaccu’s met een capaciteit van 5 kWh. Deze thuisbatterijen zijn stapelbaar tot maximaal 40 kWh, zoals bijvoorbeeld 10 kWh of 20 kWh. Zo stem je de capaciteit van de batterij eenvoudig af op jouw behoeften. Twijfel je over welke capaciteit thuisaccu je nodig hebt of heb je andere vragen over de aanschaf en installatie van een thuisbatterij? Neem dan contact met ons op. Onze product experts helpen je graag verder.