Tijdelijk gratis basis installatie t.w.v. €400,00 + gratis technische schouw t.w.v. €150,00! Wees er snel bij! Actie geldig t/m 31 juli. Meer lezen…

De omvormer van de thuisbatterij

Dit wil je weten over de omvormer van je thuisbatterij

Als je een thuisbatterij laat installeren, heb je ook een hybride omvormer nodig. Dit slimme apparaat zorgt ervoor dat jij optimaal van de opgewekte stroom van jouw zonnepanelen kunt profiteren. Maar hoe werkt zo’n thuisbatterij met omvormer en welke omvormer heb je precies nodig? Akutan legt je hier alles over uit.

Wat doet een omvormer bij een thuisbatterij?

Elke zonnepaneel-installatie heeft een omvormer nodig. Deze omvormer heeft twee taken. Allereerst zet de omvormer de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom die door jouw apparaten gebruikt kan worden. Daarnaast controleert de omvormer of de zonnestroom direct gebruikt kan worden door een apparaat of dat het naar het net geleverd moet worden.

Als je een thuisbatterij gaat gebruiken, is een standaard omvormer niet meer voldoende. De omvormer voor je thuisbatterij moet namelijk slimmer zijn. Een hybride omvormer controleert of er een apparaat is dat direct gebruik kan maken van de stroom. Is dat niet het geval? Dan checkt de thuisbatterij omvormer of de accu vol zit of niet. Op basis daarvan wordt bepaald of de stroom naar de batterij of het stroomnet moet.

Ook tijdens het gebruik van opgeslagen stroom is de omvormer essentieel. Het slimme apparaat kan namelijk bepalen of het verstandig is om de opgeslagen elektriciteit van de accu te gebruiken of dat je beter kunt profiteren van op dat moment lage tarieven van het stroomnet. Zo houd je meer opgeslagen stroom over voor momenten dat de tarieven juist hoog liggen en bespaar je nog meer op je energierekening.

2309 - Omvormer en walmount

Welke omvormer is nodig voor een thuisbatterij?

Om jouw thuisbatterij te kunnen gebruiken, heb je dus een slimme omvormer nodig. Dit apparaat heet ook wel een hybride omvormer. Ook als je nu al zonnepanelen gebruikt, en dus een standaard omvormer in huis hebt, zul je over moeten stappen op een hybride omvormer. De omvormer voor je thuisbatterij werkt namelijk wezenlijk anders met je zonnepanelen samen dan de standaard omvormer.

Bij Akutan hebben we de compacte Magma I omvormer voor bij onze thuisbatterijen. Deze omvormer heeft een maximale efficiëntie van 97,6%, wat betekent dat jij nagenoeg alles uit je zonnepanelen zult halen. Het apparaat is bovendien slechts 23,2 x 33 x 58 centimeter groot, waardoor het weinig ruimte in beslag neemt.

Meer weten over de Magma I omvormer? Klik op onderstaande button!

Wat is de prijs van een thuisbatterij met omvormer?

Bij de aanschaf van een thuisaccu zul je ook moeten investeren in een goede hybride omvormer. Bij Akutan begint de prijs van een hybride omvormer bij €1.699. Voor een thuisbatterij van 5 kWh ben je minimaal €2.264 kwijt. Dit betekent dat je voor een systeem van een thuisbatterij met omvormer op een totale investering van minimaal €3.963 kunt rekenen. De precieze investering voor jouw thuisbatterij met omvormer is afhankelijk van verschillende factoren. In een persoonlijk besparingsadvies vertellen we je er graag meer over.

Ben jij geïnteresseerd in een Akutan thuisbatterij met omvormer? Neem dan contact met ons op. We begeleiden je stap voor stap bij de aanschaf en installatie van deze apparaten.