Tijdelijk gratis basis installatie t.w.v. €400,00 + gratis technische schouw t.w.v. €150,00! Wees er snel bij! Actie geldig t/m 30 april ’24. Meer lezen…

Wat zijn de SDG’s voor Nederland?

SDG’s voor Nederland

Een duurzame, leefbare wereld voor iedereen. Dat is de doelstelling van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Deze doelen zijn in 2015 door alle 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties (VN) aangenomen. Ook in Nederland zijn we hard bezig om alle verschillende SDG’s te behalen. Wat zijn de SDG doelen voor Nederland en waar liggen de uitdagingen voor ons land?

Wat zijn de SDG doelen?

De betekenis van SDG is Sustainable Development Goals. Deze doelen zijn ontwikkeld om een groenere, eerlijkere en betere wereld te bouwen. De bedoeling is dat alle 193 landen die deze SDG’s hebben aangenomen, de doelen in 2030 bereikt hebben.

Er zijn in totaal 17 SDG doelen opgesteld. Het zijn doelen die betrekking hebben op het verminderen van armoede, het verbeteren van het klimaat en het milieu en het creëren van gelijke kansen voor iedereen. De SDG’s zijn voor alle deelnemende landen gelijk. Het is een wereldwijde agenda, waarbij alle landen hun best moeten doen om alle SDG’s in 2030 te hebben behaald.

de-weg-naar-een-groene-wereld-adlar-castra.jpg

De SDG’s in Nederland

Ook Nederland wil in 2030 de SDG doelen behaald hebben. Bij een aantal van de SDG doelen boeken we als land al mooie vooruitgang, terwijl andere doelen nog erg ver weg lijken te zijn. Zo zijn we goed op weg met SDG 3 (goede gezondheid en welzijn) en SDG 4 (kwaliteitsonderwijs), maar mogen SDG 14 en SDG 15 (biodiversiteit in het water en op het land) nog flink wat aandacht krijgen. En bij SDG 13 (klimaatactie) lopen we achter op andere Europese landen, net zoals bij SDG 5 (gendergelijkheid). We zijn er dan ook nog lang niet.

Wat kun jij doen aan de SDG doelen?

Het behalen van de SDG’s kan alleen als we allemaal ons steentje bijdragen. De overheid heeft hierin een leidende rol, maar ook als individu kun je veel doen. Als Nederland lopen we vooral achter met de SDG’s die te maken hebben met duurzaamheid, biodiversiteit en klimaat. Door zelf bewuste keuzes te maken of bijvoorbeeld je huis te verduurzamen, draag je bij aan het behalen van deze doelen.

Kies jij bijvoorbeeld voor de installatie van zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij? Dan help je ons land een stapje dichter naar het behalen van SDG’s 7 (betaalbare en duurzame energie). SDG 12 (duurzame consumptie en productie) en SDG 13 (klimaatactie). Hoe meer mensen dit soort relatief kleine veranderingen doorvoeren, hoe groter de kans dat we in 2030 de SDG’s behaald hebben.

Direct bijdragen aan SDG doelen?

Wil je meer weten over de SDG’s in Nederland? Op de website SDG Nederland lees je alles over de 17 SDG doelen en doe je inspiratie op om zelf aan de slag te gaan. Wil je direct investeren in een duurzame thuisbatterij om jouw milieu-impact te verkleinen? De experts van Akutan helpen je graag verder.